Virtutile plantelor medicinale au fost cunoscute de oameni inca din cele mai vechi timpuri. “Fiertura tamaduitoare din plante”, cum denumeau “ceaiul cel de toate zilele”, era folosita de catre vracii triburilor pentru tratarea afectiunilor digestive, pentru calmarea durerilor musculare sau a migrenelor, in perioada de convalescenta sau pentru revigorarea organismului. si nu numai. Calitatile plantelor medicinale au fost folosite, de-a lungul vremii, si pentru tratarea diverselor afectiuni cosmetice.
Mai tarziu, in antichitate si Evul Mediu, folosirea emulsiilor si a uleiurilor a devenit o adevarata moda, motivata, insa, de necesitatea de a rehidrata pielea uscata.
Pe timpul Reginei Elisabeta, de exemplu, pentru prepararea cosmeticelor erau folosite, ca ingrediente de baza, lavanda si menta englezeasca. În cosmetica moderna industriala, extractele naturale de plante sunt folosite la scara larga si sunt prezentate pe lista ingredientelor, ca un adevarat atu al produselor, o adevarata recomandare referitoare la efectele benefice ale acestora.
Levantica – are rol icatrizant, tonifiant si calmant. Se intrebuinteaza la baile aromatice si de aburi. Catifeleaza pielea si se mai foloseste si ca ulei, pentru parfumuri si creme.
Menta – are actiune tonica si antiseptica, se foloseste in bai de aburi si drept comprese in tenurile grase.
Urzica – contine substante azotoase, vitamine – A,B,C,K. Decoctul de urzica folosit ca masaj la radacina parului este degresant, combate matreata, si intareste radacina.
Crinul – Este folosit in cosmetice pentru tenurile grase.
Trandafirul – Din petalele de trandafir care contin uleiuri eterice, se extrage uleiulde roze folosit la fabricarea parfumului. Infuzia din petale uscate de trandafir se recomanda pentru ochii obositii sau iritati de rimel si fard.
Industria cosmetica de astazi, foloseste pe scara larga principiile active continute in plante pentru crearea produselor de viitor, naturale si atat de binefacatoare.

error: Content is protected !!