Fitocosmetica, un tezur pretios de la natura

Omul primitiv, alinandu-si foamea si suferintele cu diferite buruieni si plante, a retinut pe cele care ii aduceau alinarea si videcarea transmitandu-le din generatie in generatie, constituind de-a lungul timpului comoara de cunostinte a medicinii populare din care, mai tarziu, s-au inspirat oamenii de stiinta.
In Egiptul antic, plantele medicinale erau mult pretuite asa cum o dovedesc vechile papirusuriin care erau descrise peste 200 de plante medicinale folosite in tamaduirea bolilor.
La greci, vanzatorii de plante erau ambulanti si se numeau farmacopoli. Arabii elaboreaza primele forme de medicamente din plante ca – pilule, siropuri, cataplasme, facand sa apara o noua profesie, aceea de farmacist. Abia in secolul al XVIII – lea farmacistul suedez Karl Schelle obtine din plante substante chimice pure.
Plantele medicinale constituie un pretios tezaur pus de natura la indemana omului, in scopul prevenirii si vindecarii bolilor. Folosirea plantelor pentru sanantate, ca si pentru frumusete, dateaza din timpuri indepartate, omul straduindu-se sa-si aline durerile, sa-si vindece ranile sau sa-si intretina frumusetea si prospetimea cu ajutorul lor. Astazi, terapia moderna se bazeaza pe folosirea diverselor parti ale plantelor, pe principii active izolate din ele, pe uleiuri volatile sau substante semisintetizate, deci pe substante naturale obtinute din plante. In cosmetica substantele naturale din plante prezinta avantajul ca sunt bine suportate de organism, patrund mai usor in piele, au o eficacitate rapida si, aplicate rational, au o excelenta contributie la intretinerea tonusului muscular.

error: Content is protected !!